III.Vlad Tepeş-http://www.anitr.com/anitr_manga.png

Gönderen Konu: III.Vlad Tepeş  (Okunma sayısı 5927 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı NaNtokaNaru

  • いたち ^/_\^
  • Seviye 10
  • *
  • İleti: 640
  • Karma 24
  • Alınan Beğeni: 22
  • Cinsiyet: Bay
  • ええじゃないか
    • Profili Görüntüle
III.Vlad Tepeş
« : 30 Mart 2012, 02:04:39 »
III.Vlad Tepeş - Kont Dracula
 (Mart 1431–Aralık 1476)
III.Vlad Tepeş-http://i.imgur.com/GaXqy.jpg

Türkiye’de genelde “Kazıklı Voyvoda” diye geçiyor. Vlad Tepeş’in babası Osmanlıyla olan savaşı kaybedince oğlunu Osmanlıya rehin vermiş.  1442-1448 yıllarını Osmanlılar'ın elinde tutsak olarak yaşamış. Bir kaynakta F.Sultan Mehmet’le yakın arkadaş olduklarını aynı okulda okuduklarını sonrasında F.S.Mehmet’in  Vlad’a Eflak Beyliğinin Voyvodalığını verdiğini ve vergiye bağladığını bir süre vergilerini ödedikten sonra Vlad’ın Osmanlıya baş kaldırdığını okudum. Sonrasında ne olmuşsa Vlad Müslüman Türklerden nefret eder olmuş. Ve Osmanlı’ya vergi ödemeyi kesmiş. F.S Mehmet’in yolladığı 3 elçiyi de öldürtmüş. Bu olay şu şekilde olmuş; Vlad’ın karşısına gelen üç Osmanlı elçisi Vlad’a selam verirken başlıklarını çıkarmamış. Vlad’da neden bir Voyvodanın(Prensin) önünde eğilirken başlıklarını çıkarmadıklarını sormuş. Elçiler yaşadıkları yerde bu şekilde selam vermenin gelenek olduğunu söylemişler. Bunun üzerine Vlad , ”madem öyle o zaman geleneklerinizi biraz geliştireyim” diyerek  üç elçinin başlıklarını kafalarına çivileyip kafalarını vurdurarak F.S Mehmet’e geri yollamış. 
23.884 Türk ve Bulgar'ı öldürdüğü. 20.000 Osmanlı savaş esirini kazığa geçirdiği de söyleniyor. Bu sebeple de adı Kazıklı Voyvoda olarak geçiyor. Bu katliyamların üzerine Osmanlı ordusu 1462 yılında padişah II. Mehmet komutasında Eflak voyvodasına karşı sefere çıkmış.

(Yine bir kaynakta)
“Mahmut Paşa'nın hatıratına göre çok uzun mesafeler boyunca Osmanlı askerleri içilecek bir damla bile su bulamadı. Sıcak dayanılır gibi değildi. Türk askeri Eflak'ın başkenti Târgovişte'ye ulaştığında Fatih Sultan Mehmet'in gördüğü manzara yaklaşık 5 kilometre boyunca kazıklarla dizili bir alandan geçiyordu. Alan yaklaşık üç kilometre boyunda bir kilometre enindeydi. Yerde uzun kazıklar dikiliydi. Yaklaşık 20 bin kadar insan erkek, kadın ve çocuk olmak üzere kazığa geçirilmiş durumdaydı. Bu kadar çok insanı kazıkta gören Osmanlı askerinin moralleri bozuldu, aklını kaçıracak duruma geldi. Ancak Osmanlı ordusu 4 Haziran 1462'de Târgovişte kalesini aldı. Vlad, II. Mehmet'e başarısız bir suikast girişiminde bulunduktan sonra kaçtı ancak bulunduğu yerde taş üstünde taş bırakmadı, terk ettiği topraklardaki kuyuları zehirledi, ekinleri yaktı, tüm hayvanları bile öldürttü. Hapishanelerdeki mahkumları, cüzzamlı ve vebalıları salıverdi ve Türklerin arasına karışmaya teşvik etti. Bu şekilde vebalıları salma yöntemini kullanarak, daha önce başvurulmamış bir taktik kullanmıştır.” deniliyor.



Uyguladığı iddaa edilen işkenceleri:

*İnsanları canlı canlı kazığa hizalı bir şekilde oturtmak ve onların karşısında yemek yemek.Hizalı oturtmasının sebebi makattan giren kazık boyun bölgesinden çıkardı ve bu kişiler böylece açlıktan ölene kadar yaşarlardı.(Buda 1. adının geldiği yer)

*Annelerin göğüslerini kesip yerlerine çocuklarının kesilmiş kafalarını dikmek.

*Annelerin gözü önünde çocuklarını,çocukların gözleri önünde ebeveynlerini kesmek.

*Çocuklara annelerinin etlerini zorla yedirmek.

*Musluktan gelen hortumu kişinin makatından sokup suyu sonuna kadar açmak.

*Kişinin uzuvunu(kol,bacak) koparıp o bölgelere tuz basmak ve keçilere yalattırmak.

*Et yiyen böceklerle birlikte camdan bir kafese kapatmak.

*4 bir uzuvunu atlara bağlayıp aynı anda kopmasını sağlamak.

*Akşam yemeklerini 1 aile ile yerdi.Sofrada herşey vardı.Etinden sebzesine.Köylü bir aileye ziyafet çektirirdi.Ama masada ana yemek en son gelirdi.Kocaman bir tepsi...Ve kapak açıldığında o aileden eksik olan kişi akşam yemeğidir onlar için yemek zorunlu.Yemeyen ise o akşam yemeğine katkıda bulunurdu.

*İnsanların dersini yüzüp kendine sürekli kıyafet yaptırırdı.

*Ve sonuncusuda ısınmak için asla odun kullanmazdı..
deniyor...

 Bu sayede adı “Kazıklı Voyvoda” olmuş Hem Osmanlıya hem de kendi halkına zülüm etmiş. Sonrasında F.S.Mehmet de Vlad’ın başını alıp kazıklamış deniyor.
Ve yine başka bir kaynakta da Vlad’ın Kara büyü sayesinde Osmanlı tarafından öldürülemeyip 400 küsur sene yaşadığı geçiyor.



Hellsing animesinde ve mangasinda  Drakula’nın Osmanlıyla olan savaşını çok kısada olsa gösteriyor. Ama animede küçük yaşta Osmanlıya esir düşen Vlad üst düzey padişah yada o tarz birisi tarafından tecavüze uğruyor. Vlad çok katı bir Hıristiyan üstelik ,ama Tanrının dikkatini çekmek için sadece konuşmanın yetmeyeceğini düşünüp yıllarca Osmanlı ile savaşıyor ve sonunda kaybediyor. Ardından kafası kesiliyor. Ne zaman ve nasıl vampir oluyor bilmiyoruz. (Bunlar anime için geçerli)


Ve yine bir kaynakta
“Ayriyeten Yunan mitolojisinde de Vlad’dan şu şekilde bahsediliyor:
“The bird of hermes is my name, eating my wings to make me tame”... animenin bir nevi sloganı olan bu cümledeki hermes, bilindiği üzere yunan mitolojisinin en kurnaz karakteridir. Bu satır da hermes’in i̇o efsanesindeki yerinden gelir.
Hera, Zeus’tan kıskandığı i̇o’yu bir ineğe çevirir ve başına hizmetkarı yüz gözlü canavar Argos’u koyar. Zeus, Hermes’i i̇o’yu kurtarmak üzere görevlendirir. Argos uyuduğunda bile bir kaç gözü açık kaldığından i̇o’yu ondan kurtarmak zordur. Hermes, Argos’un yanına gider ve lirini çalmaya başlar. duyduğu güzel müzikle uyuyakalan canavarın tüm gözleri kapanır; Hermes de başını keser ve i̇o’yu kurtarır. Hera, hizmetkarının anısına bu yüz gözü, bir kuşun kuyruk tüylerine yollar. tahmin edildiği gibi Hermes’in kuşu olarak adlandırılan kuş tavus kuşudur.


Hikayenin Kazıklı Voyvoda ile bağlantısı da buradan gelir. Amerika ve Romanyalı iki akademisyenin ortaya attığı, Kazıklı Voyvoda’nın kurbanlarına işkence yaptıktan sonra kanını içtiğiyle ilgili bir efsane vardır. Bu efsanede, aynı zamanda Hermes’in Kazıklı Voyvoda’nın ruhuna girdiği ve onda beden bulduğuyla ilgili notlar bulunur. “ deniyor.

Tabi III. Vlad’ı bir Macar kahramanı olarak görenlerde var ancak onlar ve düşünceleri hakkında pek kaynak bulamadım.

(click to show/hide)

Mastering others is strength. Mastering yourself makes you fearless. Lao TZU
(click to show/hide)

 


III.Vlad Tepeş

III.Vlad Tepeş