Japon Mutfak Aletleri-http://www.anitr.com/anitr_manga.png
  • Japon Mutfak Aletleri 5 1
Currently:  

Gönderen Konu: Japon Mutfak Aletleri  (Okunma sayısı 4093 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı panres

  • yeliz-art
  • Moderatör
  • *
  • İleti: 1281
  • Karma 41
  • Alınan Beğeni: 115
  • Cinsiyet: Bayan
  • Güven iki ucu keskin kılıçtır.
    • Profili Görüntüle
    • yeliz-art.blogspot
Japon Mutfak Aletleri
« : 05 Ağustos 2012, 01:45:58 »
Miyakinabe:Miyakinabe Japon stili omlet (“tamagoyaki”) hazırlamak için kullanılan dikdörtgen şeklindeki özel tavadır. Japon omletleri aynı genişlikte çok ince pişirilen yumurtaların yuvarlanarak yapılır. Miyakinabe genellikle 15x25 cm boyutlarında alüminyum veya çelikten imal edilirler.

Mushiki veya seiro:Bunların her ikisi de buharla haşlanarak yapılan yemeklerde kullanılırlar. Yuvarlak ve üst üste olanlarına mushiki kare şeklinde olanlarına seiro denir.

Suribachi:Öğütme kasesi anlamındadır.Dışı parlak içi ise rende şeklinde topraktan yapılmışlardır. Bu alet ilk olarak ilaç yapımında kullanmak için kullanılmıştır, günümüzde susam, fasulye, biber veya diğer baharatların öğütülmesi için kullanılmaktadır. Suribachiler genelde 10 ila 30 cm çapında yapılırlar ve öğütmek için surikogi denilen tahtadan yapılma bir havan kullanılır.

Takoyakikado:Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları)yapmak için kullanılan alettir. Günümüzde evde yapmak amacı ile elektrikli olanları da satılmaktadır.

Ami shakushi:Yemeklerin köpüğünü almak, veya kızartmaları yağdan çıkartmak için kullanılan süzgece verilen addır.

Kushi:Yemek yaparken kullanılan uzun şişlerdir. Genelde yemekleri ızgara veya kızartma yaparken kullanılır. 20 ile 35 cm arasında değişen uzunlukları vardır. Demir, tahta veya bambu dan yapılan çeşitleri vardır.

Makisu:Birbirlerine pamuk ipliği ile bağlanmış bambu çubuklarıdır. Genelde makizushi (“yuvarlak sushiler”) yapmak için kullanılır, fakat omlet gibi diğer yumuşak yiyeceklere şekil vermek veya yiyeceklerin suyunu sıkarak çıkarmak için de kullanılırlar.Bambu ve tahtadan yapılan birçok çeşitleri bulunur. Genelde 25x25 cm boyutlarındadırlar.

Oroshigane:Japonların turp, wasabi veya zencefil püresi yapmak için kullandıkları alettir. Bunların köpek balığı derisinden yapılanları da mevcut olmakla birlikte evlerde genelde kullanılanları alüminyum veya çelikten yapılırlar.


Oshizukishihako:Bu alet oshizuhi (“sıkıştırılmış sushi”) yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları tahtadan imal edilmişlerdir, fakat günümüzde genelde plastik olanları kullanılmaktadır. Altta bulunan kutunun içine sushi pilavı ve diğer malzemeler katmanlar halinde konulur, bundan sonra üst kapağı ile bastırılarak yemek hazırlanır.

Shamoji:Japon pilavı veya sushi pilavını karıştırmak veya servis yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları bambu, tahta, veya lake den yapılırlar fakay günümüzde genelde daha ucuz olan plastikleri tercih edilmektedir.

Urokotori:Balıkları hazırlarken pullarını temizlemek için kullanılan alettir. Alternatif olarak balık pulları bıçak ile de çıkarılabilir fakat balığın derisine veya etine zarar verme riski olduğundan Japonlar urokotori kullanmayı tercih ederler.

Zaru:Bambudan yapılan ve yiyecekleri süzmek için kullanılan alettir. Sadece yemek yapımında değil aynı zamanda soba, udon vs gibi yemeklerin sunumunda da kullanılır.

Suihanki:Japon pilavı pişirmek için kullanılan, Japon mutfaklarının olmazsa olmazlarından bir alettir. Eskiden gazlı olanları da bulunmasına rağmen, günümüzde oldukça modern elektrikle çalışanları kullanılmaktadır. En büyük özelliği pilavı haşladıktan sonra günlerce taze ve sıcak tutma özelliğine sahip olmasıdır.


Alıntı
bakterim.net japon yemek tarifleri
Japon Mutfak Aletleri-http://fc03.deviantart.net/fs70/f/2011/329/0/9/self_portrait__5_by_panres-d4ha65d.jpg
resim benim çalışmam ve imzamı kendim yaptım

Çevrimdışı KaraKartal

  • Seviye 6
  • *
  • İleti: 182
  • Karma 4
  • Alınan Beğeni: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Japon Mutfak Aletleri
« Yanıtla #1 : 30 Ocak 2013, 14:40:08 »
Bu konuyu daha yeni gördüm sanırsam Suihanki de pirinç piştikten sonra marifetli ellerden onigiri çıkıyor. ? Güzel paylaşım.
Varsa şekliniz Shohoku'ya bekleriz..

 


Ynt: Japon Mutfak Aletleri

Ynt: Japon Mutfak Aletleri