Türkçe sunumum için internette gezinirken bu konuda az da olsa faydalı olabilecek az ama öz bir yazı buldum ve paylaşmak istedim zira biliyorum ki benim gibi nice manga sever hala bu soruya tam anlamıyla doğru cevap veremiyor. Yazı biraz amatörce yazılmıştı ama Manga ve Amerikan Çizgi Romanlarını aynı kefeye koymadan karşılaştıran pek fazla yazı yok açıkcası. Bu sinir bozucu mevzuyu bir kenara bırakarak bu minik bilgilendirici yazının kendi yorumlarımı kattığım çevirisini siz değerli anitr üyeleri ile paylaşıyorum.
Manga vs. Amerikan Çizgi RomanlarıManga ve Amerikan Çizgi Romanları arasında büyük ve önemli farklar var. Öncelikle çizim şekilleri birbirlerinden tamamen farklı. Manga daha abartılı, gerçek üstü ve geleneksel bir tarzda çizilirken çizgi romanlar çok daha gerçekçi. Manganın gelişim yolu da çok daha zorlu. İlk çıkarıldıkları zamanlarda neredeyse hemen yasaklanan ve yasadışı kabul edilen mangalar bugünlere kolay gelmedi!
Manga ve Çizgi Roman arasındaki farklar temel olarak dört başlıkta toplanabilir. Yapılış ve satılış biçimleri, maliyetleri, hitab ettikleri okur kitlesi, ve boyutları.
-Yapılış ve satılış süreci bu ikisi için oldukça farklı işliyor. Manga neredeyse tamamen siyah beyaz basılırken Amerikan çizgi romanları çoğunlukla tamamen renkli oluyor. Ebatları açısından da bu ikisi birbirlerinden ayrılıyor. Mangalar Çizgi romanlara göre daha küçük olmasına karşın çok daha kalın, 100 sayfaya yakın olabiliyor. Öte yandan Amerikan çizgi romanları 32 sayfada kalıyor. Mangalar ve Amerikan Çizgi Romanları genel bir başlık altında toplandığında her ikisi de çizgi roman. Ancak mangalar Amerikalı benzerlerinin aksine çok daha büyük bir hikayenin parçalarından oluşan, daha uzun soluklu eserler. Bu hikayelerin çok küçük bir kısmı bile binlerce sayfa sürebilir.
-Amerikan Çizgi Romanları genellikle farklı görevleri olan bir grup insan tarafından yaratılır. (Yazar, çizer, mürekkepleme, harflendirme, renklendirme) Öte yandan mangalar sadece tek bir yaratıcı tarafından yapılır. Mangaka adı verilen bu yaratıcı renklendirme ve ufak tefek düzeltmeler hariç tüm işleri tek başına yapar. Bu yüzden pek çoğu mangakaların sanatına ayrıca saygı duyar. Bir manganın yaratılması çok fazla zaman, efor ve uykusuzluk gerektirir.
-Manganın konusu bir Amerikan çizgi romanına göre çok daha hızlı gelişiyor ve ilerliyor. Buna bir de sayfa sayısının çok olması eklenince okur hikayede çok hızlı ilerleyebiliyor. Mangalar her zaman Çizgi Romanlara göre daha az ‘boş’ konuşma ve metin kutucuğu içeriyor. Mangalar genellikle Amerikan Çizgi Romanlarından daha pahalıya mal oluyor. Aslında siyah-beyaz olmaları sebebiyle maliyet düşürülüyor ama sayfa sayısı, fiyatı arttırıyor.
-Amerikan Çizgi Romanları çok büyük çoğunlukla çocuklara yönelik, kısıtlı konularda çizilirken mangalar geniş konu yelpazeleri ve farklı türleriyle her yaşa, herkese hitap edebiliyor. Bunlar kısaca temel farklılıklar. Arkadaş saolsun çok uzatmadan konuyu kapatmış. Ancak benim şahsi fikrim Manga ve Amerikan Çizgi Romanlarını bu kadar farklı yapan temel öğe Japonların uçsuz bucaksız kültürleri, gelenekleri. En modern mangalarına bile garip bir şekilde egzotik ve çekici bir hava katan, başka bir dünyaya ait olduklarına bizi tamamen inandıran bu insanların 'sanat'larıyla karakteristik özellikleri olmayan, sadece çizgili hikayeler olan Amerikan Çizgi Romanları bence bu yüzden çok farklıdır. Bu son vurucu cümlemde internette gezerken asabımı bozan tüm manga sevmez amerikalı fan-boylara gelsin. :bö:
Metnin orjinali:
Kırpması, çevirmesi, yorumlaması: _mAgy_