-http://www.anitr.com/anitr_manga.png

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - CloudT

Sayfa: 1 ... 10 11 12
166
Japon Kültürü / Japon Yemekleri
« : 13 Nisan 2012, 14:29:18 »
Japon Yemekleri ile ilgili toplanmış bir başlıktır. Dağınıklığı önlemek ve kolay bulunması amacıyla tek bir yere topladım. Umarım böyle daha rahat olur ve kimse için sorun olmaz.
Alıntı yaptığım arkadaşlarada teşekkürler paylaşımları için.

Köri
Malzemeleri

4 Adet Tavuk But
1 Tatlı Kaşığı Köri
1 Tatlı Kaşığı Soya Sosu
1 Tutam Tuz
1 Tutam Karabiber
Hazırlanışı

Tavuk bonfileleri yıkayıp, süzün. Köri, soya sosu, karabiber ve tuzu bir kapta karıştırdıktan sonra tavukları bu karışıma bulayın. Tavuk bonfileleri yarım saat buzdolabında beklettikten sonra buhar süzgeci veya kevgire koyun.Kevgiri yarıya kadar kaynar su dolu tencereye, oturtun. Tavuk yumuşayana kadar pişirin. Yanında istediğiniz bir garnitürle servis yapın.
gibi birşey buldum ne kadar işine yarar bilemem  :hero:


Soba( japon eriştesi)

-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_1.jpg(1)
(1)Bir kap içerisine 800gr karabuğday unu ile 200 gr buğday ununu karıştırın.1 kasede 400 ml soğuk suyu  un dolu kap içerisine dök.Dökerken bir taraftan karıştır.

-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_2.jpg(2)
(2)Dikkatli bir şekilde parmaklar düz ve aşağı gelecek şekilde dilimler gibi yuğurulacak.Hamur kap içerisinde beze(top şeklinde) olucak şekilde yuğur.Hamurun kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar.Hamur sert olursa gerekirse su ilave edin.

-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_3.jpg(3)
(3)Hamuru avuç içerisinden dışarıya doğru yuğurun top şeklinde oluncaya kadar.

-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_4.jpg(4)
(4)Hamurun top şeklinde olduğundan ve pürüzsüz bir şekilde olduğundan emin olun.

-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_5.jpg(5)
(5)Bir tahta üzerine biraz buğday unu sepin ve top hamuru yuvarlak olucak şekilde açın.
-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_6.jpg(6)
(6)Oklavaya dolanan hamuru ortadan oklavanın başına gelinceye kadar
yuvarlayın.Hamur incelinceye kadar açın.
-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_7.jpg(7)
(7)Oklavayı hamur üzerinde 90 derece açıyla  hamuru açın ve hamur 1 mm kalınlığında olacak  şekilde.
-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_8.jpg(8 )
(8)Hamurun uzun kenarı size dönuk olucak şekilde.Hamuru birbirinin üzerine gelecek şekilde yerleştirin aralarına birbirine yapışmasın diye un serpin.Dik açıyla hamuru uzun şeritler halinde kesin.
-http://web-japan.org/nipponia/nipponia21/images/appetit/30_9.jpg(9 )
(9)İnce şeritler halinde kesilen hamur üzerindeki fazla unu alın.Eriştelerin birbirine yapışmadından emin olun.Kaynayan suya atın ve 1 dak.boyunca pişirin.Piştikten sonra bir süzgeç yardımıyla süzdükten sonra erişteleri hızlı bir şekilde soğuk suya tutun.

Bu kadar Afiyet olsun.

Not:bu tarif orjinal tariftir,japon yemek dergisinden ingilizceden türkçeye çevirerek sizlerle paylaştım.



Yalancı Sushi

Yalancı Sushi
-http://www.mutfakmaceralari.com/wp-content/yalanci-sushi.jpg

Normal sushi'ye noldu diyeceksiniz belki. Ama normalini japon usülünü yapmak epey zahmetli iş. Şekli aynı olanını denemek lazım. Bu tarifte içine havuç koyun diyor ama alternatifler var bence.Ton balığı konabilir onigiri gibi.Başka sebzelerde olabilir.   Ayrıca yosun yaprağı yerine pazı yaprağı bir çok tarif için alternatif olacak. Pazarlarda da bulunuyor. Tadı da kötü değil.Sarması güzel oluyor şahsen

Malzemeler,
10 adet pazı yaprağı
1 çay bardağı pirinç
1,5 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy havuç
1 çay kaşığı karabiber
Damak tadınıza göre tuz

Sosu için,
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Damak tadınıza göre tuz, pul biber, karabiber

Hazırlanışı,
Pazı yapraklarını bol suyla yıkayıp süzün.
Orta boy tencereyi suyla doldurup kaynamaya bırakın.
Kaynayan suya pazı yapraklarını ekleyip 3 dakika haşlayın.
Haşlanan pazıları süzüp soğuk suyun altına tutun ve süzülmeye bırakın.
Havuçları dikey olarak kesip yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Pilav tenceresine sıvıyağ alıp kızdırın.
Üzerini pirinci ekleyip 3 dakika kavurun.
Su, karabiber ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
Pazı yapraklarını düz bir zemine serin.
Üzerini pirinçli harçla kaplayın.
Tam ortasına bir parça havuç koyun.
Pazı yaprağını sıkıca sarın.
2 cm kalınlığında parçalara kesip servis tabağına alın.
Sosunu hazırlamak için gerekli malzemeleri kâsede karıştırın.
Sosu suşilerin üzerinde gezdirin.
Soğuk servis yapın.

Afiyet olsun.



Son Ekleme: 13 Nisan 2012, 14:30:09

Ramen

Ramen Yapıyoruz!
-http://karmahaskickedmyass.files.wordpress.com/2010/12/ramen.jpg

Bilmeyenler için: En kısa tabiriyle Ramen, Yumurtalı sulu makarnadır.(Egg noddles)
 

2 veya 3 kişilik bir tarif vereceğim.

Malzemelere geçelim:

Yarım Paket Çin eriştesi (Büyük süpermarketlerin neredeyse hepsinde mevcut, ben hep Kipa'nın büyük merkezlerinden temin ediyorum.Makarna reyonunda "FODOCO" adlı erişteyi alın.)(Zaten içinden 6 tane dikdörtgen prizma şeklinde noddle sıkıştırılmış. 3 tanesini kullanın.)
Soya Sosu veya benim kullandığım yine Kipa'da bulabileceğiniz Teriyaki Sosu
Göz kararı Dereotu
2 adet Taze soğan
1 adet Et Bulyon
3 kaşık sıvı yağ

hiç farketmez, kırmızı et, beyaz et (ben tavuk tercih ediyorum) kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu yukarıdakileri kesinlikle bulundurmanız gerek.
Buraya yazacağım malzemelerden istediklerinizi ekleyip çıkarabilirsiniz,
2 diş Sarımsak
1 adet Soğan
1 adet Havuç
2 adet Pırasa
Ispanak
1 adet Kabak
Mantar
yarım su bardağı Mısır
2 adet Biber
ve aklınıza "aa şunu da ekleyelim" diyebileceğiniz herşey.

Yapılışı:
Öncelikle su kaynatıp göz kararı tavuklarımızı küp küp doğrayın ve içine atın. Bir yandan da Kabağı, havucu, soğanı, sarımsağı, biberi doğrayın.

Ayrı bir yerde 2 tane yumurta haşlayın. Haşlandıktan sonra bir buzdolabı poşetine soyduğunuz yumurtaları koyun ve üstüne 2 kaşık soya sosu(veya Teriyaki Sosu) ekleyip sıkıştırın. Bu yemek tamamlanasıya kadar o şekilde kalacak ve sosun her yere dağıldığından emin olun.

Ardından haşlanan tavuklarınızı ayrı bir yere alın. Sakın suyunu dökmeyin, onun suyunun üstüne su ekleyip taze soğan ve dereotu atın. 2 kaşık Soya Sosu (Varsa Teriyaki sosu koyun onunla daha güzel oluyor) ekleyin. Ardından o su da kaynadıktan sonra eriştelerinizi atın ve karıştırın. Birlikte bir harman oluşturduktan sonra bir tavaya önce soğan, sarımsak ve biberi arkasından kabak, havuç ve tavukları atıp soteleyin. Onlar sotelendikten sonra kaynamış ve kıvama gelmiş makarnamızın üstüne dökün.

onlarda bir süre karışıp harmanlandıktan sonra ateşten alın, erişte ve suyundan bir çorba tabağına ekleyin. Arkasından beklettiğiniz yumurtayı alıp 2ye bölün ve birisini üzerine süs olarak ekleyin.




Onigiri

ONİGİRİ
-http://galeri.uludagsozluk.com/16/onigiri_8807.jpg

1) Arkadaşlar şu annelerimizin "Dolmalık Pirinç" olarak tabir ettiği şu "Küçük Taneli" pirinçlerden alıyoruz. Miktarı artık kişi sayısına göre göz kararı belirleyeceksiniz.

2) Pirinci durulamadan direk mikrodalga fırında pişirebilir ya da başka bir kaynakta da gördüğüm gibi 20 dk boyunca tuzlu suda haşlayabilirsiniz. Bu işlem bittiğinde pirinci "ılıklaşana kadar" bekletiyoruz.

3) Pirincimiz hazırlanırken bizde bir kaseye biraz su koyuyoruz ve içine aşırıya kaçmadan bi miktar tuz atıyoruz. Onigiri yaparken ellerimizi bu suya batıracağız ve onigiriyi öyle yapacağız. Bu tuzlu su onigirinin yapışmasını kolaylaştıracaktır arkadaşlar.

4) Tuzlu su ve pirincimiz hazır olduktan sonra artık en zor kısma geldik. ^0^ Ellerimizi tuzlu suya batırıp çıkartıyoruz ve avcumuzu kaplayacak kadar pirinci elimize alıyoruz.

5) Onigirinin içine tercihimize göre sebze veya et türevi şeyler koyabiliriz arkadaşlar. İçine koyacağımız şeyleri minik minik parçalar halinde kesiyoruz ve içine yerleştiriyoruz.(Aşırı küçültmemek kaydıyla blender'la da yapabiliriz.)

6) Benim tariflerde görebildiğim kadarıyla onigiri en güzel koserve ton balığı ve mayonez karışımıyla gidiyor. 

7) Elimizdeki pirincin içine küçük bir miktar iç koyduktan sonra (tıpkı içli köftedeki gibi) kapatıyor ve şekil vermeye başlıyoruz. Şekil verirken dikkat etmemiz gereken en önemli şey onigiriye nazik davranmak. Eğer çok sıkarsanız falan dağılıyormuş bu meret arkadaşlar.

8) Şekil verirken kasıpta Eyfel Kulesi falan yapmaya kalkmayın. Aşağıya 3 farklı şekil vermeyi gösteren bir resim koydum. Oraya bakın. Hatta ve hatta şu annelerimizin biz küçükken kullandıkları kurabiye kalıpları vardıya, o kalıplar tuzlu suya batırıp çıkarıp onun içinde bile şekil verebiliriz. 

9) Son olarak arkadaşlar onigiriyi süsleyebiliriz. Japonlar Sushi'de kullanılan deniz yosununu falan etrafına sarıyorlarmış fakat biz Türk'üz marul arasına koyup yiyebiliriz bile. 

10) Herneyse işte bütün işlemler bittikten sonra onigirimizi buzdolabına kaldıralım ve soğutalım arkadaşlar. soğuduktan sonra da hapur hupur götürürüz.

Resim için DarkMP-san'a teşekkürler
-http://fc02.deviantart.net/fs43/f/2009/118/f/b/Cooking_is_so_fun_XD_Onigiri_by_Rens_twin.jpg
(click to show/hide)


Dango

Dango Tarifi
-http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJ8XJjP0b8QKbdjJLoAObVvlz8pkpwj6jevrq74LCujICjjJCp&t=1

Öncelikle bilmeniz gereken shiratamako'dur.Bu ne diye sormayın sölicem aslında en basiti bu japon pirinç unu

1- (100 gram shiratamako için) shiratamako'nun içine yarım yada daha az margarin yada tereyag koyun (tereyag tavsiye) ve bi miktar su koyun hamur yapın kulak memesi kvamına gelene kadar :D

2- lokma lokma artık hangi buyuklukte istiyorsanız hamuru top top şeklinde yapın (duzleştirirseniz yemede daha kolay olur)

3- bi kapta su kaynatın iyice kaynasın sonra 3 er 4 er atın içine ohh pişirin az sonra cıkarın buz ve su dolu bi kaba  koyun acbucak sogusun en onemli kısmı bu :D

4- istediginiz toppings'e bulayıp afiyetle yiyin, aa dur bi dakka toppings ne? ne mi :D toppings o yaptıgınız hamurun uzerine dökeceginiz yada serpeceginiz tatlı şeyler:

ÖRNEGİN
- Anko (fasulyeli hamur) - Konserve Anko kolay yolu bu.
- Kinako (soya tozu) - soya tozu ve şekeri karıştır hatta bi çimdikte tuz at mis gibi :D
- Matcha (yeşil çay tozu) - hani oralet gibi yeşil çaylar olurya şekerini sonradan sen atarsın o işte :D
-Black susam (çörek otu) çörek otunu bi kapta iyice ez ve şekerle karıştır.
- Nori (soya sosu) direk kullanabilir yada biraz un şeker ve soya sosunu bi yavada kavurup dökebilirsiniz.


heheh neye dökecegiz diyeniniz olmustur. soylemedim o yaptıgınız topları cubuk şişlere geçiriyorsunuz ve uste saydıgımdan ne hoşunuza giderse onu yapıyosunuz (örnek çörek otunu ustune dök ve ye)
işte dango dedigimiz japon tatlımızda bu kadar afiyet olsun. 





Son Ekleme: 13 Nisan 2012, 14:31:43

Kimchi

Kimchi Tarifi
-http://www.koreanbeacon.com/wp-content/uploads/2009/05/kimchi.jpg

Malzemeler
5 baş Kore lahanası*
- 2 adet beyaz turp*
- bir demet su teresi*
- 2 demet yeşil soğan*
- 2 kase kırmızı toz biber*
- 4 yemek kaşığı tuz*
- 4 yemek kaşığı şeker*
- 5 diş sarmısak*
- 1 kök taze zencefil*
- 1 kase tuzlu karides suyu*
- ve istenirse taze istiridye.

Hazırlanışı:
Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür. Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir. Turplar dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir. Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir* sarmısak ve zencefil dilimlenir veya dövülür. Tuzlu karides suyu kırmızı toz biberle karıştırılır. Az acılı Kimchi tercih edenler kırmızı biber miktarı azaltabilir. Bu karışıma dilimlenen turplar* su teresi* yeşil soğanlar* sarmısak ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır. Lahanalar yıkanarak süzülür. Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arasına doldurulur. Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir. İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur. Küçük parçalar halinde kesilerek servis edilir.



Zoni - Pirinç Keki Çorbası

Japon Mutfağı : Zoni - Pirinç Keki Çorbası
Zoni - Pirinç Keki Çorbası Tarifi

-http://img1.ak.crunchyroll.com/i/spire3/ad0d3d3a733848eae09ab8ce41af78151274960028_full.jpg

Zoni Japon mochi (pirinç keki) çorbasıdır.Yeni Yıl tatilinde zoni yemek Japon geleneğidir. Zoni için malzemeler bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Temelde, zoni doğu Japonya'da soya sosu ile terbiye edilir ve batı japonya'da shiromiso (beyaz miso) ile terbiye edilir.


MALZEMELER :

•4 bardak hazır dashi suyu (çorbası)
•4 blok mochi (pirinç keki)
•1/4 lb. kemiksiz tavuk but
•2 inches havuç, ince dikdörtgenler halinde kesilmiş
•4 shiitake mantarı,sapları çıkarılmış ve ince dilimlenmiş
•3 inches negiyada pırasa, yıkanır ve çprazlama dilimlenir
•1/4 lb. taze ıspanak, haşlanmış ve 2 inches halinde kesilmiş
•4 slices kamaboko yada naruto (balık kekleri)
•1 tbsp sake
•1 tbsp soya sosu
•1/2 tsp şeker


HAZIRLANIŞI :

Tavuk butları küçük parçalar halinde kesilir. Hazır danshi çorbasını
içine tavuk, havuç, mantar atılır ve orta büyüklükte bir kapta kaynatılır.Skim off any foam or impurities that rise to the surface.
Düşük ısıda karıştırılır.Çorbaya sake, şeker ve soya sosu eklenir.
Birkaç dakika daha kaynatılır. Bu arada mochi yumuşayıncaya kadar
ızgara yapılır. Çorbaya ızgara mochi, kamaboko yada naruto ve kesilmiş
negi eklenir.


- Bu yemek 4 kişiliktir. -

- Narutomaki bir çeşit Japon balık keki türüdür. -
-http://farm2.static.flickr.com/1430/1198435440_37a34eac4a.jpg

- Negi soğan demek. -
-http://www.gs-ozorkow.pl/images/sd/rolnictwo_japoni/negi.jpg

- Kamaboko yarı silindirik balık kekidir. Pembe ve beyaz olanlar Japon
Yeni Yılında servis edilen yemeklerdir. Kamboko genellikle noodle
yemeklerinin üzerinde kullanılır. -
-http://www.cookasianfood.com/wp-content/gallery/japan/kamaboko3.jpg



Son Ekleme: 13 Nisan 2012, 14:42:26
Mochi-Japon Pirinç Keki

•   Mochi-Japon Pirinç Keki

-http://1.bp.blogspot.com/_uOboqselkE8/TC4m2t2SZHI/AAAAAAAAAIg/AELjoCiFaWk/s1600/mochi-japanese-traditional-food.jpg

Mochi (yapışkan pirinç keki) Japon kültüründe önemli bir besindir.
Örneğin, Japon Yeni Yılı sırasında insanlar evlerini süsler, özel mochi
denilen kagamimochi ve zoni (pirinç keki çorbası) yerler.

Buğulanmış mochi pirinci (yapışkan pirinç) ezilerek mochi yapılır.Mochi
pirinci ezilirken geleneksel ahşap havan ve havan tokmağı kullanılır.
Taze mochi yumuşaktır fakat çabuk sertleşir. Paketlenmiş mochi bloklarının,basık ve kare dilimler halinde kesilmiş yada yuvarlak
biçimli olanları marketlerde bulunmaktadır.Mochi kolay şekil alır bu
yüzden en iyisi hemen pişirmektir.Katı mochi parçaları ızgarada, bol
yağda kızartılarak, haşlanarak ve çeşitli şekillerde pişirilebilir.
Mochi pişirmek çok zordur, bu yüzden tutarken dikkatli olunmalıdır.
It's important to take a small bite at a time.

Japon Mochi Yemekleri:

•Tatlı Mochi Çorbası (Shiruko) - Tatlı azuki fasulye çorbasında ızgara
mochi olur. (Shiruko - tatlı fasulye çorbası içinde pirinç keki)
-http://img1.ak.crunchyroll.com/i/spire3/b100f47698d314d8f264dc45f3ca99581274960028_full.jpg

•Isobe Maki - Izgara mochi kurutulmuş nori and soya sosuna batırılır.
-http://img3.ak.crunchyroll.com/i/spire1/6973cd02c951c875985624cf3878f4501274960026_full.jpg

•Mochi Çorbası (Zoni) - Pirinç keki çorbası.
-http://img1.ak.crunchyroll.com/i/spire3/ad0d3d3a733848eae09ab8ce41af78151274960028_full.jpg

- Nori deniz yosunu demektir. - Resimdeki kurumuş deniz yosunu
-http://www.iyiyemek.com/images//nori.jpg

- Azuki küçük kırmızı fasulyedir. -
-http://en.academic.ru/pictures/enwiki/87/W_azuki2111.jpg



Takoyaki - Ahtapot Topları
Takoyaki - Ahtapot Topları

-http://i62.servimg.com/u/f62/13/02/36/41/takoya12.jpg

Tako Japonca da ahtapot anlamına gelir ve takoyaki ahtapot topları olarak bilinir.Takoyaki satıcıları Japonya da çok popülerdir. Takoyaki yapmak için özel takoyaki kızartma tavası kullanılır. Sulu hamur tavadaki
çok küçük yuvarlak bölümlere dökülür.

MALZEMELER:

•1 2/3 fincan un
•2 1/2 fincan danshi suyu
•2 yumurta
•1/2 lb. haşlanmış ahtapot,lokmalık boyutlar halinde kesilmiş
•1/4 fincan doğranmış yeşil soğan
•1/4 fincan kurumuş(kırmızı karides)
•1/4 fincan doğranmış kırmızı zencefil turşusu

ÜZERİ İÇİN:

•katsuobushi (kurutulmuş palamut gevreği)
•aonori (toz yeşil deniz yosunu)
•Worcestershire yada takoyaki sosu
•mayonez

YAPILIŞI :

Un, danshi suyu ve yumurtalar kasede sulu bir hamur olana kadar karıştırılır. Hamurun koyuluğu çorba kıvamında olmalıdır. Takoyaki kızartma tavası içindeki bölmeler yağlanır. Hamur tavadaki bölümleri tamamen dolduracak şekilde dökülür.Ahtapot, kırmızı zencefil ve yeşil soğan her bir deliğe dökülür. Takoyaki topları kürdan ile döndürülerek kızartılır. Takoyaki ne zaman kızarır ve yuvarlak şekli alır hemen tavadan çıkarıp tabağa koyun. Takoyakinin üzerine sos ve mayonez dökün, üzerini palamut gevreği ve toz yeşil deniz yosunu ile kaplayın.

- Bu yemek 4 kişiliktir. -

- Danshi bir çeşit et suyu. -

- Ölçü olarak fincan yada bardak kullanın. -


 
-http://www.minikjaponya.com/images/icerik/mutfak/alet/Takoyakikado.jpg
Takoyakikado : Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları) yapmak için kullanılan alettir. Günümüzde evde yapmak amacı ile elektrikli olanları da satılmaktadır.



Gyoza

Gyōza
-http://theepicuriosity.files.wordpress.com/2010/02/gyoza.jpg

Malzeme:
4-5 adet mantar
2 adet havuç
1/2 adet soğan
100 gram tofu

Soğanı yemeklik doğrayıp yağsız tavada soteleyerek karamelize edin. Rendelenmiş havuçla, rendelenmiş su kestanesini ekleyip karıştırın. Mantarları ilave edip kavurmaya devam edin. Tofuyu ekleyip karıştırın. Ilınmaya bırakın. Pirinç yufkalarının içine iç malzemeyi paylaştırarak yufkayı kapatın. Açılmaması için kenarlarından bastırın. Bambu kapların içinde buharda pişirin. Servis tabağına alın. Siyah vinegret sos ve doğranmış Meksika biberi süsleyerek servis yapın.


167
Japon Kültürü / Japonya Sahne Sanatları
« : 13 Nisan 2012, 14:25:40 »
SAHNE SANATLARI
Japonya'da sahne sanatlarının tarihi dans, drama ve müziğin birleşmesi ile ayırt edilmektedir. Bugün kültürün bu dalının önemli özelliği birçok sanatsal formun geçmişte degişik dönemlerdeki kökleri ile varlığını sürdürmesidir. Tiyatro alanı, örneğin tarihsel anlamda Bugaku (saray dansı ve müziği), Noh ve Kyogen (bir tur komik drama), Bunraku (kukla tiyatrosu), Kabuki (geleneksel Japon tiyatrosu), Singeki (yeni tiyatro) ve müzikalleri içine alir.

Kagura
Dini törenlerdeki samanca oyunların atası. Maskeli ve özel giysili, türkülü, şiirli pandomimler. 'Her yer ve şeyde tanrı var' teması işleniyor, çoğunlukla.

Gagaku
Budizmle birlikte Asya'dan Japonya'ya ulaşan 200 kadar kutsal metin, müzik eşliğinde, sözsüz oyun biçiminde sunuluyor. Maskeler Japonlarca yapılmış.

Bugaku
Danslı bir Asya oyunu. Bin yıllık bir geçmişi var. Kore, çin, Hint ve Manchu etkileri görülüyor. Maske ve oyun giysileri, söylenceleri simgeliyor.

Klasik Tiyatro
Japonya'da klasik tiyatro, genel olarak Noh ve Kyogen, Bungaku ve Kabuki'den oluşmaktadır. Bugaku halen bazı tapınaklarda icra edilmektedir. Fakat günümüzde dramadan daha ziyade dansla birleşmiştir.

NOH ve KYOGEN
Noh adı verilen popüler dramatik formun kökleri Sarugaku (maymun müziği)'ya uzanır. Sarugaku 14. yy.'da dansın tarım, akrobasi ve diğer gösterilerle birleşmesi ile gelişmiştir. Sarugaku, 14.yy.'da Noh'ya dönüşmüştür. Noh'un bugün bilinen biçimiyle mükelleştirmiştir: sanatçıların genellikle maske taktığı, kuralları olan müzikal bir dans-drama formudur. Sarugaku'nun mizahi yönü, özgür bir sanat olarak varlığını korumuştur ve sonunda Kyogen adını almıştır. Kyogen geleneksel olarak Noh oyunu aralarında sahnelenir. Nogakudo adı verilen özel tiyatrolarda sahnelenen Noh ve Kyogen oyunlarında yalnız erkek aktörler rol alır.

BUNRAKU (kukla tiyatrosu)
Bugün bilinen şekliyle kukla tiyatrosu 16.yy.'ın sonlarında gelişmiştir. Bu sıralarda Okinawa'dan Shamisen (üç telli bir tur saz) gelmiş, kuklacılık ve Jorurı (hikaye anlatan şarkılar) ile birleşmiştir. ünlü şarkıcı Takemoto Gidayu (1651-1714) Joruri'yi bir sanat olarak mükelleştirmiş ve oyun yazarı Chikamatsu Monzaemon (1653-1724) ile işbirliği yapmış ve bugün de zevkle izlenen başyapıtlar üretmişlerdir. 19. yy.'da Uemura Bunrakuken isimli bir tiyatrocunun eserleri herkes tarafından çok begenilince kukla tiyatrosuna "Bunraku" adı verilmiştir. Noh ve Kyogen gibi Bunraku'da da yalnız erkekler rol alır.

KABUKI
Kabuki sözcük olarak üç öğeden oluşuyor Kabuki: Ka (müzik-saz), Bu (dans-oyun), Ki (beceri, ustalık, yaratıçılık) vb. gibi. Kabuki'nin ilk gösterileri bir kadın grup tarafından sahnelenmiştir. Fakat 1629'da Tokugawa Shogunlugu, toplumun ahlaki için endişelenerek, tüm kadınların sahne icraatlarını yasaklayan bir bildiri yayınlamıştır. O zamandan sonra Meiji dönemine kadar Japonya resmi olarak hemen hemen hiçbir kadın oyuncuya sahip olmamıştır. Kabuki'de kadın rollerinin erkekler tarafından oynanması gerektiğinden 'onnagata' (kadın taklitçisi) adlandırılan bir aktör sınıfı ortaya çıkmıştır. Yavaş yavaş en önemli yönü olarak dans yerini dramaya bırakmıştır; ve profesyonel oyun yazarları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunların en başta geleni Chikamatsu Monzaemon'dur. 18. yy.'da "Kanadeyon Chushingura" gibi kukla tiyatrosu oyunları Kabuki'ye uyarlanmış ve özel olarak Kabuki için tasarlanmış tiyatrolar görülmüştür. Japonya'da sahne sanatlarının özgün karakteristiklerinden biri de her türün kendi özel tiyatrosu ile övünmesidir.

SHINGEKI
Shingeki, 20.yy.'in başlarında modern batı romanlarının etkisiyle doğmuş, az sayıda benzer düşüncedeki insanlardan kurulu yaklaşık 50 grup tarafından bugüne kadar getirilmiştir. Her zaman esas olarak gerçekcilik ile uğraşan shigeki, önemli unsurun dans ve müzik olduğu klasik Japon tiyatrosunun tersine, oyunun senaryosuna önem verir. Bir yazar ve yönetmen olan Osanai Kaoru (1881-1928) tarafından oluşturulan Tsukiji Shogekijo Tiyatrosu ve grubu, Shingeki'nin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

RAKUGO (meddah tiyatrosu)
Geleneksel Japon tarzı mizahi bir monolog olan Rakugo, Yose eğlence türünü en iyi şekilde temsil etmektedir. Rakugoko olarak adlandırılan oyuncu, geleneksel bir Kimono giyer, kare şeklindeki bir minderin üzerine oturur ve yalnız yelpaze kullanır. Monolog, 'makura' olarak adlandırılan bir önsözle başlar ve hikaye için sahneyi belirler; monolog 'ochi' olarak bilinen noktalı çizgi ile bitirilir. Birçok Rakugo mologu Edo (1608-1868) ve Meiji (1868-1912) Dönemlerinde ortaya çıkmıştır. Bu form bu devirlerde gelişmiş ve zirveye ulaşmıştır. çoğunun içeriği bugünkü izleyicilerin bildigi yaşam tarzından bütünüyle farklı bir yaşam tarzını yansıtır; ve sonuç olarak geleneksel Rakugo bir zamanlar topladığı geniş ilgiyi kaybetmiştir. Buna karşılık, birçok oyuncu kendini çağdaş yaşamla uyumlu yeni hikayeler üretmeye vermiştir.

MANZAI
Yose eğlencesinin yanında yer alan bir diğer popüler tür ise 'Manzai'dir. Bu mizahi diyalog formu geleneksel yeni yıl gösterilerinden gelişmiştir. Bunlar kutlamalarda şarkı söyleyip dans ederek ve sonra nükteli hazır cevaplarla eğlendirirlerdi. Manzai, 1930'lardan sonra batılı tarzda giyinmiş mizahi ikilileriyle ve çağdaş günlük yaşamdan alınmış konuları zekice işlemesiyle geniş kitlelerin ilgisini toplamıştır.

Kaynaklar
  • Japon Kültür Kütüphanesi
  • Japonya Tanıtım ve Rehber Kıtapları
  • Japonya Hakkındaki Kitaplar


Alıntı
http://www.japonkultur.com

168
Japon Kültürü / Japonyadan Haberler.
« : 13 Nisan 2012, 14:11:17 »
日本のニュース

Bu konu da yerel ve ulusal Japonya ile ilgili haberler paylaşılacaktır. Çeşitli haberlerin paylaşımından doğacak kirliliği engellemek adına oluşturuldu. Bu sayede tek bir sayfa da forum kirliliği oluşturmadan bilgi temini sağlanmasını düşündüm. Umarım faydalı olur.

Son Ekleme: 13 Nisan 2012, 14:14:45
Günün ilk haberi Japonya'da meydana gelen deprem ile ilgili olarak; Büyükelçilikten duyuruyla başlıyor.

Japonya Depremi İle ilgi Büyükelçiliğin Duyurusu

11 Mart 2011 tarihinde Japonya’nın Kuzey Doğu bölgesi Pasifik Okyanusu açıklarında meydana gelen depreme ilişkin olarak, başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere çok sayıda Türkiye vatandaşı ve kurumundan taziye mesajı ve yardım teklifi alınmıştır. Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği, bahse konu taziye mesajlarına ve yardım tekliflerine en içten şükranlarını sunar.

Afet bölgesine Japonya içinden yardım ekipleri ve yardım malzemeleri gönderilmekte olup, kurtarma faaliyetlerine de başlanılmıştır. Ayrıca, Japonya’nın komşu ülkelerinden gönderilen acil kurtarma ve yardım ekipleri de Japonya’ya ulaşmaya başlamıştır.

12 Mart saat 12:00 itibariyle, aşağıdaki hususlar bilgilerinize sunulur:

 (1) Yardımlara İlişkin:

(a) İnsani yardımlar (kurtarma ekibi ve benzeri gönderilmesi)

Henüz Japonya Hükümeti tarafından somut yardım talebi gerçekleştirilmediği ve ayrıca yardımların kabulüne yönelik ülke içindeki hazırlıklar tamamlanmamış olduğundan, yardım ekiplerinin gönderilmesi hususunda bir müddet beklenilmesi rica olunur.

 (b) Ayni Yardımlar (yardım malzemeleri)

Japonya Büyükelçiliği, insani amaçlarla kendisine ulaştırılan yardım malzemelerini Japonya’ya gönderecek imkânlara sahip olmadığından, şu an itibariyle bahse konu malzemeleri kabul edememektedir.

(c) Nakdi Yardımlar

Japonya Büyükelçiliği nakdi yardımları kabul etmemektedir.

Türk Kızılay’ına 168 telefon numaralı bağış hattı aracılığı ile gönderilecek bağışlar, Türk Kızılay’ı tarafından Japon Kızılhaç’ına ulaştırılacaktır.

 (2) Japonya’daki Duruma İlişkin:

(a) Japonya ile telefon bağlantısında yaşanan güçlükler devam etmekte olduğundan, Japonya ile iletişimde e-mail ve benzeri gibi araçların kullanılması tavsiye edilmektedir. Telefon bağlantısındaki sorunlar çözümleninceye kadar beklenilmesi rica olunur.

(b) Narita Havaalanı yeniden açılmıştır, ancak uçuş programlarında düzensizlikler yaşanmaktadır. Uçuşların son durumuna ilişkin somut bilgilerin ilgili havayolu şirketlerinin internet sayfalarından teyit edilmesi rica olunur.

(c) Kuzey Doğu ve Kanto (Tokyo ve civarı) bölgelerindeki toplu taşıma araçları trafiği sırasıyla yeniden açılmaya başlanmış olsa da, sefer programlarında kısım kısım büyük düzensizlikler yaşanmaktadır.


Alıntı: Japonya.org

Son Ekleme: 13 Nisan 2012, 14:20:13
Japonya Depremiyle ilgili Görüntüler;









Dev Tsunami dalgasının bir gemiyi yutuşuyla ilgili bir görüntü.



Bu görüntü ise benzin tankında meydana gelen bir yangın.



Tokyo Disneyland ve güvenlik kontrolü sebebiyle 12 gün tatil edilmiş.





Son Ekleme: 13 Nisan 2012, 14:59:05
Japonya'da üretilen ''Geminoid F'' adlı robot.

-http://i.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2012/04/11/o-aslinda-bir-kadin-degil--2183504.Jpeg

Japonya'daki Osaka Üniversitesi'nde görevli Prof. Hiroşi Işiguro ve Japon robot üreticisi Kokoro'nun birlikte geliştirdikleri "Geminoid F" adlı robotu insandan ayırmak güç.

 Hava basıncıyla çalışan Geminoid F günümüzdeki robotların en zekisi olarak nitelendiriliyor ve etten kemikten bir kadından farksızmış gibi görünüyor. İnsan sesini taklit edebilen robot konuşabiliyor, şarkı söyleyebiliyor.

 Dün, Hong Kong'daki kalabalık bir alışveriş merkezinde tanıtılan ve görenleri hayrete düşüren robot 65 mimiğe sahip. Geminoid F, mimikleri sayesinde Japon yönetmen Oriza Hirata'nın yönettiği bir oyunda rol alarak performansı ile göz doldurmuştu.

Alıntı
milliyet.com.tr


Son Ekleme: 13 Nisan 2012, 15:00:45
Deprem denizin dibinde 400 km'lik yarık açmış

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin denizin dibinde 400 kilometre uzunluğunda yarık açtığı tespit edildi.


 Alman ve Japon bilim adamları, büyük depremin ve ardından oluşan tsunaminin deniz dibinde bıraktığı izleri araştırdı.

 Yaklaşık 100 bin kilometrekarelik bir alanı tarayan bilim adamları, depremde 400 kilometrelik bir yarığın oluştuğunu, belirli bölgelerin doğuya doğru 50 metre kaydığını buldu.

 Alman Deniz Çevre Bilimleri Merkezi Müdürü Gerold Wefer, depremler hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için her türlü veriyi toplamaya çalıştıklarını söyledi.

Japonya'daki depremde çok büyük alanların hareket ettiğini belirten Wefer, araştırmalarında, daha eski depremlerin izlerine de rastladıklarını kaydetti.

 Wefer, ancak bu depremlerin ne zaman meydana geldiğini belirlemek için araştırmaların devam edeceğini belirtti.

 Wefer, bu sonuçlar doğrultusunda, bölgede bu kadar büyük depremlerin olma ihtimalini hesaplayabileceklerini söyledi.

Alıntı
cnnturk

169
Anime Tanıtım / The Melancholy of Haruhi Suzumiya
« : 02 Mart 2012, 16:45:40 »
Suzumiya Haruhi no Yuuutsu

-http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20090611055235/haruhi/images/thumb/d/d8/Haruhi.png/185px-Haruhi.png

Tür: Okul, Komedi, Bilim Kurgu

Resmi sitesi: http://www.haruhi.tv/

Bölüm Sayısı: 14

İncelemek için linkler: Anidb - ANN - NFO

Yapımcılar/Sanatçılar:

Yönetmen: Yutaka YAMAMOTO, Tatsuya ISHIHARA, Hiroshi YAMAMOTO
Senaryo: Hiroshi YAMAMOTO, Katsuhiko MURAMOTO, Fumihiko SHIMO, Tatsuya ISHIHARA
Animasyon: Tomoe ARATANI, Satoshi KADOWAKI
Müzik: Satoru KOUSAKI
Dizayn: Noizi ITO, Akiko IKEDA
Orjinal Eser: Nagaru TANIGAWA

Tanıtım:

 Kyon, liseye daha yeni başlayacak bir gençtir. Hayali varlıklara (uzaylılar, başka dünyadan gelen insanlar vs. vs.) olan inancını liseye başlamadan önce bırakmıştır. Ama olan olur ve daha okulun ilk günü, herkes kendini yeni sınıf arkadaşlarına tanıtırken; arkasında oturan öğrenci ayağa kalkar ve "Normal insanlarla işim olmaz. Aranızda uzaylı, başka dünyadan gelen ya da psişik güçleri olan varsa yanıma gelsin." der. Şaka mı değil mi diye düşünen Kyon arkasına döndüğünde oldukça güzel bir kızın bunu söylediği görür.
 Suzumiya Haruhi; onu orta okuldan da tanıyan öğrenciler onun ne kadar garip olduğunu bildiğinden Kyon'a ondan uzak durmasını söyler ama ne mümkün! Kyon bir kere onunla konuşmaya başlamıştır. Haruhi'nin de onun yakasını bırakmaya niyeti yoktur.
 Nedeni de şöyledir: Haruhi, okulda bütün klüplere katılmıştır ama çok kısa bir süre sonra hepsinden çıkmıştır. Sebep? = Eğlenceli değilmiş. Haruhi'ye bir konuşma esnasında, kendi klübü açması fikrini istemeyrek de olsa Kyon verir. İşte bu yüzden Kyon, artık Haruhi'nin garip klüb aktivitelerine yakından tanık olmak zorunadır.

Not:

2007 Tokyo Uluslararası Anime Fuarı kapsamında dağıtılan 6. Tokyo Anime Ödülleri'nde "En İyi TV Serisi" ödülünü kazanmıştır.

Resimler:

-http://1.bp.blogspot.com/-QeEh7dQJBVw/T6OkDbeSd-I/AAAAAAAAAiI/QvZWZmgncy4/s1600/haruhi2.jpg

-http://i2.listal.com/image/149458/600full-the-melancholy-of-haruhi-suzumiya-poster.jpg

-http://img190.imageshack.us/img190/7779/snapshot20090523182746.jpg

-http://cdn.buzznet.com/assets/users16/animegalaxy000/default/melancholy-haruhi-suzumiya--large-msg-118349020807.jpg

-http://i-a.animepaper.net/thumbnails/preview/193584/1/[animepaper.net]picture-standard-anime-the-melancholy-of-haruhi-suzumiya-tmhs-a-day-in-the-life-193584-nat-preview-54094088.jpg

-http://i-d.animepaper.net/thumbnails/preview/206343/1/[animepaper.net]picture-standard-anime-the-melancholy-of-haruhi-suzumiya-summer-festival-206343-nat-preview-051151a9.jpg

-http://i-a.animepaper.net/thumbnails/preview/204414/1/[animepaper.net]picture-standard-anime-the-melancholy-of-haruhi-suzumiya-my-heart-will-go-on!-204414-nat-preview-c3636cb0.jpg

Bölüm Listesi:

 01. Asahina Mikuru`s Adventure Episode 00
 02. The Melancholy of Suzumiya Haruhi I
 03. The Melancholy of Suzumiya Haruhi II
 04. The Boredom of Suzumiya Haruhi
 05. The Melancholy of Suzumiya Haruhi III
 06. Lone Island Syndrome (Part 1)
 07. Mysterious Sign
 08. Lone Island Syndrome (Part 2)
 09. Someday in the Rain
 10. The Melancholy of Suzumiya Haruhi IV
 11. The Day of Sagittarius
 12. Live a Life
 13. The Melancholy of Suzumiya Haruhi V
 14. The Melancholy of Suzumiya Haruhi VI

Alıntı: Anime.gen.tr


(click to show/hide)

Sayfa: 1 ... 10 11 12