AniTR Japon Kültürü/Live Action, J-Drama & J-Sinema > Japon Kültürü

Japon Tapınakları Hakkında Genel Bilgi

(1/1)

panres:
Tapınaklar, Japon Budist inancına göre ibadet yerleridir. Japonya da, Kyoto gibi büyük şehirler de binlerce varken, hemen hemen her belediye de en az bir tane tapınak bulunmaktadır. Manastır ve benzeri işlevlerde de kullanılan bazı tapınaklar da vardır. Tipik Japon tapınakların da genellikle aşağıdaki yapılar bulunur:



Ana Salon
Büyük heykel gibi ibadetteki kutsal nesneler ana salon da sergilenir. Ana salona Japonca da; kondo, hondo, butsuden, amidado ya da hatto denir.






Konferans Salonu
Konferans salonu, adında belli olduğu gibi toplantı, konferanslar içindir. Sık sık ibadet nesneleri de gösterilir. Japonca da, kodo denir.







Pagoda
Pagoda, Hint Stupa'nın evrim geçirmiş halidir, genellikle üç(sanju no to) ya da beş(goju no to) hikayeleri vardır. Pagoda'lar da temsil formunda Buda kalır.









Kapılar
Tapınak girişinin işaretidir. Tapınakta bir ana giriş ve muhtemelen birkaç ek giriş vardır.







Çan
Yılbaşı Gecesi, tapınak çanları 108 kez çalınır. Budist kavramın da 108, dünyaevi arzularını karşılar.






Mezarlık
Japonya'da mezarlıklar en çok Budist tapınaklar da bulunmaktadır. Japonlar yıl boyunca atalarının mezarlarını birçok kez -özellikle Obon haftasında, yıldönümlerinde- ziyaret ederler.




--- Alıntı ---http://japan-fans.com/showthread.php?tid=4938
Çeviri: Reikon

--- Alıntı sonu ---



JAPON TAPINAKLARI

Meiji Tapınağı

(click to show/hide)Modern Japonya'nın ilk imparatoru olan Meiji 1852 yılında doğdu ve 1868 yılında imparator oldu. Meiji zamanında imparatorluk moderleşti, batılılaştı ve dünyada önemli bir güç haline geldi. İmparator Meiji, 1912 yılında öldüğünde, bu tapınak onun için inşa edilmeye başlandı ve 1920 yılında tamamlandı. İkinci dünya savaşı sırasında yok edilen tapınak tekrar inşa edildi.
Meiji Jingu - Shinto Shrine Tokyo'nun merkezindeki bir tapınaktır. Metro kalabalığından çıkıp buradaki ağaçların yeşilliğine, sakinliğine ulaştığınızda farklı iki dünyayı aynı anda görülmüş hissi yaratıyor.Harajuku metro istasyonundan ulaşabileceğiniz Meiji Tapınağı Yoyogi park ile yan yanadır.Bir tarafta geleneksel Japon içkisi "Sake"...Diğer tarafta Fransa'dan gelmiş olan şaraplar... İmparator Meiji'nin batılılaşma çabalarının bir simgesidir.Kutsal sudan içerek arınmak... Bütün tapınaklarda var bu kutsal sulardan...Tapınak büyük bir yeşil alanın ortasında...






--- Alıntı ---http://www.kesiflerdunyasi.com/index.php/keler-mainmenu-27/japonya/tokyo/112-meiji-jingu
--- Alıntı sonu ---



Kitano Tenmangu

(click to show/hide)


--- Alıntı ---http://www.japonya.org/japonya-resimleri/kitano-tenmangu
--- Alıntı sonu ---


Yasakuni Tapınağı

(click to show/hide)İmparator Meiji'nin emri üzerine rejimin kuruluş savaşı olan Boshin Savaşında ölenleri kutsayan mabet olarak ilkin Tōkyō Shōkonsha (東京招魂社)adını aldı akabinde 1879 ismi Yasukuni Jinja olarak değiştirildi. Japonya'nın emperyalist şavaşlarında şehit olan askerleri (ki bunlara Koreli ve Tayvanlı Sömürge ordusunun neferleri de dahildir)törenlerle bu tapınakta anılırlar.
II. Dünya Savaşı sonrası ABD işgal komutanlığı bu tapınağın ya laik bir devlet kuruluşuna ya da dini bağımsız bir kuruluşa dönüştürülmesini emretti. İmparatorun ilahi niteliklerini koruması için ikinci tercih zorunluydu.
Bu tapınak Japon yayılmacı politikasının meşrulaştırıldığı bir siyasi mekân işlevi de görür. II. Dünya Savaşı sonrası Uzakdoğu savaş mahkemesi tarafından savaş suçlusu hükmü giydirilen 1000'den fazla kişi burada azizleştirilmiştir. Çin, Kore (Kuzey ve Güney), Tayvan gibi ülkeler başbakan Koizumi'nin son zamanlarda düzenli hala gelen tapınak ziyaretine sert tepki göstermektedir.

--- Alıntı ---http://tr.wikipedia.org/wiki/Yasukuni_Tap%C4%B1na%C4%9F%C4%B1
--- Alıntı sonu ---




--- Alıntı ---http://www.japonya.org/japonya-resimleri/yasakuni-tapinagi
--- Alıntı sonu ---

Ryoanji Zen Tapınağı

(click to show/hide)Meşhur bir Zen bahçesi kuzeybatı Kyoto'daki Ryōan-ji Tapınağı'nda bulunur. Bu bahçe, Zen tarikatının Rinzai koluna ait Myoshinji okuluna aittir. Bahçe, Karesansui tarzında tasarlanmıştır. Uzunluğu 30 m., genişliği 10 m. olan bu bahçede ağaç yoktur. Dalga görünümü vermek için tırmıklanan beyaz çakıl ve kum havuzunda, çeşitli boy ve şekillerde, bazıları yosunla çevrili on beş kaya vardır. Kayalar çakıl yatağına öyle yerleştirilmişlerdir ki, hangi açıdan bakılırsa bakılsın sadece on dört tanesi görülebilir. Efsaneye göre derin zen meditasyonu sonunda tinsel aydınlanmaya ulaşan kişi, görünmez taşı aklının gözüyle görebilecektir.

--- Alıntı ---http://tr.wikipedia.org/wiki/Zen_bah%C3%A7esi
--- Alıntı sonu ---



--- Alıntı ---http://www.japonya.org/etiket/japon-tapinaklari
--- Alıntı sonu ---

Heianji Tapınağı

(click to show/hide)

--- Alıntı ---http://www.japonya.org/japonya-resimleri/heianji-tapinagi
--- Alıntı sonu ---

Kyomizu Dera Light Up

(click to show/hide)

--- Alıntı ---http://www.japonya.org/japonya-resimleri/kyomizu-dera-light-up
--- Alıntı sonu ---

Fushimi İnari

(click to show/hide)Nasıl ulaşabilirsiniz: Bu tapınağa sadece JR Inari istasyonundan kalkan Kyuto'nun 2. bölgesinden geçen JR Nara hattıyla gidebilirsiniz. Maaliyeti 140 yendir ( Yani yaklaşık 2 TL 80 kuruştur ) ve normal tren ile gidilmektedir. Keihan hattında yapılan kısa bir yürüyüşten sonra Fushimi Inari tapınağına ulaşmabilirsiniz.Türbenin Torii kapısı 233 metre uzunlukta odundan yaılmıştır. Ayrıca dağlık bölgeden bu kapıya ulaşılabilir, Uzun bir yürüyüşü tercih edenler bu kapıdan tapınağa girebilirler.Romon kapısını genelde turistler tercih eder, dağlık bölgeden gitmek yerine bu kapı onlara daha rahat ve cazip geliyor.
Kapı 1589'da Toyotomi Hideyoshi tarafından yapılmıştır.Ayrıca tapınağa Senbon Torii yani çok kapılı tapınakta deniliyor. Bu kapılar ismi verilmeyen bir şirketin yaptığı 400.000 yen ( Yaklaşık 800 Milyar) bağışla inşa edilmiştir.Dağın zirvesine çıkabilmek için yaklaşık 2-3 saat yürümek gerekir. Yapılan bu yürüyüşün ardından 30-48 dk'lık bir tırmanıştan sonra dağın zirvesine yani Yotsutsuji'ye varabilirsiniz.Yapılan yoğun yolculuktan sonra zirvedeki harika manzara ve dağın üzerinde özenle hazırlanmış mekanda dinlenme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Ayrıca gelen ziyaretçilere yemek sunabilmek için bu tapıkağın 2 tane lokantası var Inari Sushi ve Kitsune Udon. Favori yiyecekleri Aburaage(Kızartılmış tofu)dur.



--- Alıntı ---http://japan-fans.com/showthread.php?tid=1784
Çeviri: mako_chan
--- Alıntı sonu ---

Kiyomizudera Tapınağı

(click to show/hide)Kiyomizudera, Kyoto'nun doğusun da bağımsız Budizm tapınağıdır. Tapınak UNESCO Dünya Mirası, Antik Kyoto Tarihi Anıtları'ndandır.



--- Alıntı ---http://japan-fans.com/showthread.php?tid=4733
Çeviri: Reikon
--- Alıntı sonu ---

Hida Kokubunji Tapınağı

(click to show/hide)Hida Kokubunji Tapınağı İmparator Shomu tarafından milletin barış ve refahı şerefine dua etmek için 746 yılında inşaat edildi. Bu tür tapınaklar (Örneğin, Kyoto'daki Toji Tapınağı'nı ve Kore, Gyeongju'daki Hwangnyongsa Tapınağı) hem Japonya hem komşu ülke Kore'de oldukça yaygındı. Geride kalan en eski yapısı, 16. yüzyıldan kalma, ana salonudur. 3 katlı pagoda 1821 yılında Edo döneminde tekrar inşa edildi.



--- Alıntı ---http://japan-fans.com/showthread.php?tid=2183
Çeviri: Miyavi
--- Alıntı sonu ---

Miyajima

(click to show/hide)

--- Alıntı ---http://www.japonya.org/japonya-resimleri/miyajima
--- Alıntı sonu ---

Asakusa

(click to show/hide)

--- Alıntı ---http://www.japonya.org/japonya-resimleri/asakusa
--- Alıntı sonu ---

eyo-sama:
Teşekkürler

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git