Yeşiller, Japonya’da “Konnichi wa!” dediJapon Yeşilleri, “Yeşiller Partisi” ile siyasete merhaba (Konnichi wa) dedi. Japonya Yeşiller Partisi’nin kuruluşu, 28 Temmuz’da ilan edildi. Partinin ilk hedefi, Japonya’daki nükleer santrallerin kapatılması olacak. Japonya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Nao Suguro, “Santralin kapatılması için geniş bir ağ oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
Almanya ve Avustralya Yeşiller Partisi temsilcileri Tokyo’da düzenlenen açılışa katıldı. Avustralya Yeşiller Partisi üyesi ve senatör Scott Ludlam, Fukuşima faciasını hatırlatarak, ‘Japonya Yeşiller Partisi’nin büyümesi halinde, küresel bir etki oluşturabileceğini’ söyledi.
Japonya Yeşiller Partisi, ülkedeki nükleer karşıtı hareketin desteğiyle, 2013′teki seçimlerinde, en az 10 adaydan başarı bekliyor.
Ayrıca vergi oranlarını düşürmek, daha fazla sosyal güvenlik programı, daha yerel üretim-tüketim ve dmokratik süreçlere daha fazla katılım sağlanmasını hedeflediğini açıklıyor.
Chiba Üniversitesi’nde Kamu Politikası profesörü Yoshinori Hiroi, Yeşiller Partisi’nin Japonya’da ekoloji temelinde siyaset yapacak olan ilk parti olduğunu, ancak özellikle sivil hareketlerin desteğiyle, kısa zamanda büyümesinin zor olmadığını söylüyor.
The Asahi ShimbunKaynak: Yeşil Gazete
Son Ekleme: 01 Ağustos 2012, 07:12:53
Japonya'da işsizlik düştüJaponya'da beklenmedik şekilde düşen işsizlik oranı iyi bir haber olsa da, toparlanma endişelerini sonlandırma konusunda başarısız olabilir.Avrupa'daki borç krizinden ötürü yükselen yen ve zayıflayan ihracat talepleriyle zorlanan Japonya, Haziran'da işsizlik oranı sürpriz şekilde düştü. Tokyo'daki istatistik kurumundan yapılan açıklamaya göre dünyanın en büyük 3. ekonomisindeki işsizlik oranı Haziran'da aylık bazda yüzde 4.4'ten yüzde 4.3'e geriledi.
Bloomberg News'in anketine katılan 29 ekonomisti medyan tahmini işsizlik oranının yüzde 4.4'te kalacağı yönündeydi.
Mart ortasından bu yana dolar karşısında yüzde 6 değerlenen yen, Canon Inc. ve Nintendo Co. gibi ihracatçı şirketlerin kârlarına zarar verirken, euro karşısında da 11 yılın zirvesini test etti.
Diğer yandan işsizlik oranındaki düşüş, Haziran'da 3. ayında da gerileyen sanayi üretiminin ardından toparlanmanın hız kaybettiğine ilişkin endişeleri gidermeye yetmeyebilir.
Londra'daki Capital Economics Ltd.'ın ekonomistlerinden Julian Jessop, Avrupa'daki krizin etkilerinin tam hissedilmesi ve güçlü yenden ötürü faaliyetlerin daha da düşebileceğini söyledi.
Yen, dolar karşısında bugün Tokyo saati ile 9:07'de 78.13 seviyesinde seyretti.
Tokyo Hükümeti Pazartesi günü Eylül'den bu yana ilk kez sanayi üretimi değerlendirmesini, "yatay trend" beklentisiyle aşağı çekti. Denizaşırı otomobil üretimi Haziran'da düşüş kaydetti.
Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler de Japonya'da enflasyonun sürpriz şekilde yavaşladığına ve perakende satışlarının beklentinin altında kaldığına işaret etmişti.
Kaynak: Bloomberght
Son Ekleme: 01 Ağustos 2012, 07:14:18
Japonların faks aşkıDünyanın her yerinde elektronik postanın yayılmasıyla faks makineleri toz tutarken, ileri teknolojinin vatanı Japonya'da faks makineleri gün geçtikçe daha yaygın şekilde kullanılmakta.Dünyanın her yerinde elektronik postanın yayılmasıyla faks makineleri toz tutarken, ileri teknolojinin vatanı Japonya'da faks makineleri gün geçtikçe daha yaygın şekilde kullanılmakta.
Yeni yetenekleri bulma konusunda uzman HoriPro Inc şirketinde çalışan Yutaro Suzuki, bir sonraki projesini yazmaya koyulmuş harıl harıl. Ama bilgisayar ekranına yazmıyor, el yazısını tercih ediyor.
HoriPro, ülkedeki en eski ve en büyük kuruluşlardan biri. Suzuki, 300 dolayında şarkıcı ve oyuncunun reklamını yapıyor. Ama bu göz kamaştırıcı cephenin arka planında, kuruluş bünyesindeki kişilerin programlarının ayrıntılarını elle yazıyor.
48 yaşındaki halkla ilişkiler uzmanı, "Daha uzun sürüyor ama duygularımı ve tutkumu daha iyi ifade edebiliyorum. E-postaları çok soğuk buluyorum, elle yazılmış belgeleri fakslamayı tercih ediyorum." diyor.
Dünyanın en hızlı geniş-bant internet erişim hizmetini sunan ve her türlü teknolojik ilerlemeye öncülük eden Japonya gibi bir ülkede, Suzuki, faks makinesine tutkuyla bağlı olmasının ender bir vaka olarak görülebileceğinin farkında.
Ancak Internet Faks Araştırmaları Enstitüsü'nce görüşleri alınan Japon iş adamlarının yüzde 87,5'i, faks makinesinin iş hayatı açısından çok önemli olduğunu belirtiyor.
El yazısının önemi
Gelişmiş ülkelerin çoğunda faksla gönderme kavramı ortadan kaybolmuşken,Yutaro Suzuki'nin vazgeçemediği iletişim yöntemi, hala faks makinelerini barındıran Japonya'nın farklı kültürel özelliklerini de simgeliyor.
Herşeyden önce, el yazısı kültürü hala yerli yerinde Japonya'da. Örneğin bu ülkede özgeçmişler hala elle yazılıyor; zira Japon işverenler iş başvurusunda bulunan insanların kişiliklerini el yazılarına bakarak değerlendiriyor.
Midori'nin "mektup nasıl yazılır?" adlı sayfasında, "Japonya'da tebriklerinizi bilgisayarlarca oluşturulan genel geçer kartlarla göndermeye yeltenmeyin bile! Elle yazılı bir mesaj içermeyen yeni yıl kartları, şirketlerden gelen otomatik kartlar gibi algılanır." deniyor.
Tabii bu durumda, Japonya'da insanların güzel el yazısına sahip olmaya çaba göstermesine şaşmamak gerek. Anne babaların çocuklarına aldırdıkları özel derslerin başında güzel yazı yazma sanatı geliyor. Birçok yetişkin de kendi el yazılarını geliştirmek için özel ders alıyor.
İkinci önemli noktaysa, Japonların basılı kopya tutkunu olmaları. Japonlar sadece sanal ortamdaki iletişimle yetinmeyip, ellerinde tutabilmek istiyorlar belgelerini.
Setsuko Tsushima bir emlakçı şirketin başında ve "e-postayı gözden kaçırabilirsiniz ama bir belgeyi fakslarsanız cismen elinizde olduğundan gözden kaçırmanız olası değil. Ben büroda olmasam da, diğer çalışanlar acil bir belgenin gönderildiğini farkeder." diyor.
Japonya'da emlakla ilgili sözleşmelerde imza yerine, mühür basılması şart.
Japon halkının çoğunluğu jitsuin adlı, devlet dairesinden adlarına kaydettirdikleri bir mühüre sahip.
Özgün belgelerin şahsen sunulması gerekmiyorsa, mühürlü belgelerin gönderilmesine olanak sağladığı için faks makineleri bu bakımdan da işe yarıyor.
Japonların e-posta çağında faks makinesi kullanmasının bir başka nedeni daha var.
Yaşlı nüfus yüksek teknolojiden uzak
Japonya, yüksek teknoloji ülkesi olarak biliniyor ama herkes yüksek teknolojiyi kullanmıyor. Ülke nüfusunun beşte birinden fazlası 65 yaşın üzerinde.
Elektronik posta yöntemini beceremeyen yaşlı kuşaklar, hala faks makinesi kullanmayı yeğliyor.
Aeon adlı süpermarket de, işte bu nedenle siparişleri yalnızca internet sitesinden değil, faks ve telefonla da almaya karar vermiş.
İnternet alışverişi ekibine önderlik eden Hideo Binnaka, "2008 yılında internetten sipariş almaya başladık. Ama daha sonra, özellikle kırsal kesimlerdeki müşterilerimizden telefon ya da faksla sipariş verme talepleri gelmeye başladı. Bunlar çoğunlukla daha yaşlı olan müşterilerimiz. Bir ay gibi bir süreyle kendilerinden bir ses çıkmazsa, yoklayıp iyi olup olmadıklarını da kontrol etmemizi istiyorlar." dedi.
Japonya'da iki tür tüketici var: Teknolojiden çok üstün düzeyde yararlananlar ve hala geleneksel yöntemlerle iletişim kuranlar.
Japonya hükümetinin verdiği sayılara göre konutların yüzde 58,6'sında hala telefon olarak da kullanılabilen faks makinesi bulunuyor.
Ama bunlar hantal ve eski makineler değil; imalatçılar internet üzerinden faks çekmeyi de içeren son teknolojiye sahip yeni modeller çıkarıyor piyasaya.
Internet Faks Araştırmaları Enstitüsü, giderek artan sayıda Japon şirketinin, maliyeti düşürmek, verimi artırmak ve çevreye zarar vermemek için e-posta ile faks gönderime yöneldiğini kaydediyor.
Ancak Yutaro Suzuki için, el yazısının üstüne yok...
"Haritalar da çiziyorum." diyor ve konukları için, gelecekleri de adresin haritasını da çizdiği yaz partisinin davetiyelerini gösteriyor bana...
Kaynak: BBC Türk
Son Ekleme: 01 Ağustos 2012, 07:14:58
Japon sporculardan ülkelerine yardımLondra Olimpiyatları'nda madalya kazanan Japon sporcular, geçen yıl tsunamiden zarar gören ülkelerine maddi yardımda bulunmak için kişisel eşyalarını internette açık arttırmaya çıkardı.Japonya Olimpiyat Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, komitece yürütülen yardım projesi çerçevesinde, erkekler 60 kiloda gümüş madalya kazanan Japon judocu Hiroaki Hiraoka'nın imzalı forması ile bayanlar 48 kiloda gümüş madalya kazanan Hiromi Miyake'nin imzalı tişörtü açık arttırmada satıldı.
Olimpiyatların son günü olan 12 Ağustos'a kadar sürecek açık arttırmada, başka Japon sporcuların da eşyalarının satılması bekleniyor.
Kaynak: Sabah
Son Ekleme: 01 Ağustos 2012, 07:17:16
Suidobashi Ağır Sanayi grubu KURATA'yı tanıttı.Suidobashi Ağır Sanayi Grubu, bir I Phone ile bile kontrol edilebilen bipedal ağır sanayi aracı KURATA'yı düzenlediği bir medya duyurusuyla tanıttı.
KURATA'ların bir kokpiti olmasına karşın tehlikeli olabilecek bölgelerdeki her türlü çalışmada da kullanılabilmesi için birimin tüm fonksiyonel özellikleri bir I Phone uygulamasıyla bile uzaktan kumanda edilebiliyor. Elbette KURATA'ların oldukça sade kokpiti hareketleri gecikme yada duraklamalar olmadan yapmasına imkan vermekte.
KURATA'lar şimdilik kendi ayakları üzerinde değil de 4 tekerlek üzerinde, ama şimdilik saatte sadece 7 km ile ilerleyebiliyorlar ve pek tabii bunun tek sebebi bunların öncelikli amacının ağır hafriyat makineleri olması. Ama bunun ileride değişmemesi için sebep göremiyorum.
Şimdi... Aranızda hala Patlabor, Votoms ve Gundam izlememekte direnen var mı?
Tanıtım Videoları İçin;
KotakuKaynak: AMT